GRANTY NEFINANČNÁ POMOC PODNIKATELIA
16.7.2024

Vouchery pre firmy podporia rozvoj podnikania na Slovensku

Už čoskoro budú mať podnikatelia a záujemcovia o podnikanie viacero nových možností ako získať finančnú aj nefinančnú pomoc. V tomto blogu sa dozviete dôležité informácie o službách pre firmy a aktivitách, ktoré budú môcť podnikatelia financovať.

Podpora využívania zdrojov aj alternatívnych foriem podnikania

Začiatkom júla 2024 bola zverejnená výzva na národný projekt s názvom Horizontálna podpora malého a stredného podnikania. Projekt je súčasťou Programu Slovensko 2021 – 2027 a bude realizovaný prostredníctvom Slovak Business Agency (SBA). Jeho cieľom je stimuláciu rastu a zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských malých a stredných podnikov.

Národný projekt bude podporovať rôzne aktivity, ktoré prispievajú k udržateľnému rastu a konkurencieschopnosti MSP. Cieľom je okrem iného podpora prístupu MSP k službám, ktorá bude realizovaná prostredníctvom nefinančnej a voucherovej podpory so zameraním na inkubačné, akceleračné a rastové programy, zvyšovanie povedomia a iné špecializované služby v rôznych oblastiach. Kľúčovými oblasťami podpory sú:

  • podpora zeleného podnikania, zvyšovania environmentálnej výkonnosti podnikov a prechodu na obehové hospodárstvo, napr. prostredníctvom efektívnejšieho využívania zdrojov (vrátane uzatvárania materiálových tokov vo výrobe, predlžovanie životného cyklu výrobkov prostredníctvom podpory opráv a servisov vlastných výrobkov u výrobcov, využívania obnoviteľných zdrojov a materiálov, ako aj druhotných surovín, ekodizajnu, zmeny biznis modelov a pod.)
  • podpora rodinného podnikania a alternatívnych foriem podnikania (napr. zdieľaná ekonomika, strieborná ekonomika)

Celkový rozpočet, ktorý budú mať podnikatelia k dispozícii je až 5 000 000 eur pričom 4 160 839,33 eur bude k dispozícii pre menej rozvinutý región a zvyšných 839 160,67 eur je určených pre viac rozvinutý región, t.j. Bratislavský kraj.

Grantový radar

Chcem dostávať bezplatné informácie o grantoch a dotáciách

Mám Záujem

Voucher na grantové poradenstvo a pomoc s prípravou žiadosti

Granty a dotácie môžu pre podnikateľov znamenať zásadnú pomoc v rozvoji ich firiem. Je to však oblasť, v ktorej je pre mnoho podnikateľov ťažké sa zorientovať.

Jednou zo zaujímavých služieb, ktoré budú môcť podnikatelia využiť je poskytovanie voucherovej podpory na grantové a odborné poradenstvo v rámci medzinárodných programov EÚ. Vďaka tomu budú môcť MSP získať financie na inovácie vo svojom podniku. Predmetom týchto voucherov bude aj pomoc s prípravou žiadosti.

Voucher na rozbeh startupu či firemný audit

Cieľom národného projektu bude podpora MSP aj prostredníctvom ďalších typov služieb pre MSP.

1. Podnikateľský voucher

Služby poskytované prostredníctvom voucherov zahŕňajú rôzne tematické oblasti, ako sú:

  • Obehové hospodárstvo
  • Strategické a rozvojové plány rodinných podnikov
  • Rozbeh startupov
  • Dlhodobé poradenstvo a firemný audit

2. Skupinové a individuálne poradenské služby

  • Krátkodobé individuálne poradenstvo
  • Skupinové odborné poradenstvo
  • Vytvorenie vzdelávacích programov pre MSP a záujemcov o podnikanie

3. Miesto prvého kontaktu pre podporu podnikania

  • Prvotný kontakt s klientom a overenie statusu MSP
  • Kontaktné miesto pre rodinné podniky
  • Kontaktné miesto pre obehovú ekonomiku

4. Centrum lepšej regulácie podnikateľského prostredia

  • Systematické monitorovanie zmien v podnikateľskom prostredí a sektore MSP z hľadiska regulácií.
  • Výskum a monitorovanie podnikateľského prostredia s cieľom zlepšiť legislatívny proces a kvalitu podnikateľského prostredia na Slovensku.

Horizontálna podpora malého a stredného podnikania ponúka široké spektrum možností pre slovenské MSP na zlepšenie ich konkurencieschopnosti a účasti v európskych programoch. V blízkej budúcnosti by mali byť známe aj konkrétne podmienky a spôsob získavania pomoci. Ak chcete zostať o možnostiach informovaný, aktivujte si náš Grantový radar alebo sledujte databázu grantov.