DIGITALIZÁCIA PODNIKATELIA veda a výskum
23.9.2024

Ako získať granty z Horizont Európa?

Okrem grantov z eurofondov či plánu obnovy sa môžu žiadatelia zo Slovenska uchádzať o granty z programov, ktoré sú priamo riadené Európskou komisiou. Jedným z takýchto programov je aj Horizont Európa, vďaka ktorému môžu, napríklad firmy či univerzity, financovať projekty v oblasti výskumu, vývoja a inovácií.

Program Horizont Európa

Horizont Europa (Horizon Europe) je rámcový program Európskej únie na podporu a financovanie výskumu a inovácií. Program pokrýva obdobie rokov 2021-2027 a má rozpočet približne 95,5 miliardy eur. Cieľom programu je stimulovať vedecký výskum a inovácie naprieč sektormi s cieľom riešiť spoločenské výzvy, zlepšiť konkurencieschopnosť Európy a podporovať udržateľný rozvoj. Horizont Európa sa zameriava na rôzne oblasti vrátane zdravia, klimatických zmien, digitálnych technológií, priemyselnej konkurencieschopnosti a mnoho ďalších. Je pokračovaním predchádzajúceho rámcového programu Horizont 2020, ale prináša niekoľko vylepšení s cieľom podporiť excelentný výskum, inovácie a riešenie globálnych výziev.

Členenie programu Horizont Európa

Program Horizont Európa je rozdelený do troch hlavných pilierov.

  1. Excelentná veda: Tento pilier podporuje najlepšie talenty a najmodernejšiu výskumnú infraštruktúru v Európe. Zahrňuje programy ako:
    • Európska rada pre výskum (ERC): Podpora pre špičkových výskumníkov, ktorí pracujú na prelomových projektoch.
    • Marie Skłodowska-Curie akcie (MSCA): Mobilita výskumníkov a rozvoj ich kariéry.
    • Investície do výskumných infraštruktúr.
  2. Globálne výzvy a konkurencieschopnosť európskeho priemyslu: Tento pilier sa zameriava na riešenie spoločenských a environmentálnych výziev prostredníctvom spolupráce medzi výskumníkmi, priemyslom a verejným sektorom. Je rozdelený do klastrov:
    • Zdravie
    • Kultúra, tvorivosť a inkluzívna spoločnosť
    • Občianska bezpečnosť pre spoločnosť
    • Digitálne technológie, priemysel a vesmír
    • Klíma, energia a mobilita
    • Potraviny, biohospodárstvo, prírodné zdroje, poľnohospodárstvo a životné prostredie
  3. Inovatívna Európa: Cieľom je podporovať inovácie, najmä prostredníctvom:
    • Európskej inovačnej rady (EIC): Financovanie pre inovatívne podniky a projekty s vysokým potenciálom na rast.
    • Podpora inovačných ekosystémov a partnerstiev medzi podnikmi, akademickým sektorom a výskumnými inštitúciami.

Grantový radar

Chcete dostávať bezplatné informácie o nových grantoch?

Mám Záujem

Kto môže získať granty z Horizontu?

Podmienky účasti sa líšia podľa jednotlivých výziev, ale väčšina výziev je otvorená pre konzorciá zložené z minimálne troch partnerov z rôznych členských štátov EÚ alebo pridružených krajín. Granty v rámci Horizont Európa môžu získať rôzne typy organizácií ako napríklad:

  • Univerzity a výskumné inštitúcie
  • Malé a stredné podniky (MSP)
  • Veľké firmy
  • Neziskové organizácie
  • Verejné inštitúcie a orgány
  • Individuálni výskumníci (najmä cez programy ERC alebo MSCA)

Akú výšku grantov môžu žiadatelia získať?

Výška grantov sa značne líši v závislosti od typu projektu a výzvy. Niektoré orientačné príklady:

  • Projekty financované Európskou radou pre výskum (ERC) môžu byť na úrovni 1,5 až 2,5 milióna eur pre jednotlivých vedcov (so špecifickými kritériami pre vyspelé projekty).
  • Projekty v klastroch na riešenie globálnych výziev môžu mať financovanie od 2 do 20 miliónov eur alebo aj viac, v závislosti od rozsahu a počtu partnerov.
  • Malé a stredné podniky môžu získať podporu prostredníctvom EIC, kde môžu požiadať o financovanie vo výške 50 000 eur až po 2,5 milióna eur na vývoj inovácií s veľkým rastovým potenciálom.

Horizont Európa má tiež iné mechanizmy financovania, ako napríklad kombinácie grantov a kapitálových investícií pre startupy prostredníctvom nástrojov Európskej inovačnej rady.

Ako je na tom Slovensko s účasťou v Horizont Európa?

V porovnaní s ostatnými krajinami EÚ Slovensko značne zaostáva v počte podaných projektov, ale aj výške získaných grantov. Z pohľadu čerpania a počtu projektových návrhov je od nás z pomedzi 27 krajín EÚ horšia iba Malta a Lotyšsko (september, 2024). Zaujímavé pri tom je, že z pohľadu percentuálnej úspešnosti na tom nie sme vôbec zle. Problémom je, že oprávnených projektových návrhov podávame málo. V porovnaní napríklad s Českou Republikou je to menej než tretina a aj výrazne menej ako Rumuni, Bulhari, Slovinci alebo Maďarsko.

Zdroj: eraportal.sk

Zásadným rozdielom oproti grantom z EÚ fondov, či plánu obnovy je to, že projekty majú konkurenciu firiem či univerzít v celej EÚ. Na druhej strane je však podpora pre žiadateľov často zaujímavejšia.

Zvažujete zapojenie sa do programu Horizont Európa?

Aby ste získali grant z programu Horizont Európa, treba prejsť niekoľkými krokmi:

  1. Identifikujte vhodnú výzvu: Program Horizont Európa obsahuje široké spektrum tém a oblastí výskumu a inovácií. Európska komisia pravidelne zverejňuje výzvy na predkladanie projektov na portáli Funding & Tenders Portal. Tam môžete vyhľadávať aktuálne výzvy podľa svojho zamerania.
  2. Pripravte kvalitný projektový návrh: Projekt musí byť prepojený s prioritami programu Horizont Európa a mal by mať európsky rozmer. Váš návrh by mal obsahovať jasný cieľ, inovatívne riešenia, pridanú hodnotu pre Európsku úniu, a taktiež by mal byť finančne a technicky realizovateľný.
  3. Konzultácie s národnými kontaktnými bodmi.
  4. Registrácia v systéme: Pred podaním projektu sa musíte registrovať na Funding & Tenders Portal a získať Participant Identification Code (PIC) pre svoju organizáciu.
  5. Podanie projektu: Návrh sa podáva elektronicky prostredníctvom portálu. Dôležité je dodržať stanovené termíny a formálne požiadavky.
  6. Hodnotenie: Vaša žiadosť bude hodnotená nezávislými odborníkmi na základe kritérií ako je excelentnosť, vplyv a kvalita realizácie.

Viac informácií môžete získať na stránkach na informačnom portáli o Európskom výskumnom priestore (ERA).

V čom je Horizont Európa iný ako Horiznt 2020?

Program Horizont Európa (2021 – 2027) priniesol niekoľko vylepšení v porovnaní s predchádzajúcim programom Horizont 2020. Cieľom týchto vylepšení je posilniť výskum a inovácie v Európe, efektívnejšie riešiť globálne výzvy a zabezpečiť, aby európske projekty prinášali väčší vplyv. Medzi hlavné vylepšenia patria:

1. Európska inovačná rada (EIC)

Jedným z najdôležitejších vylepšení je zavedenie Európskej inovačnej rady (EIC), ktorá má za cieľ podporovať inovatívne podniky a technológie s vysokým potenciálom na prielom na globálnej úrovni. EIC ponúka dva hlavné nástroje:

  • EIC Pathfinder: Financuje výskum na prelomové technológie, ktoré sú vo veľmi ranom štádiu.
  • EIC Accelerator: Podporuje malé a stredné podniky (MSP) a startupy s cieľom uviesť inovatívne produkty na trh. Kombinuje grantové financovanie s kapitálovými investíciami.

Týmto sa program snaží podporovať nielen výskum, ale aj komercializáciu inovácií, čím vytvára most medzi výskumom a trhom.

2. Misie v rámci programu

Horizont Európa zaviedol nový koncept tzv. misií, ktoré sa zameriavajú na konkrétne globálne výzvy a ciele. Každá misia má jasne definovaný cieľ, ktorý je merateľný a spoločensky relevantný. Misie sú interdisciplinárne a zahŕňajú viaceré sektory. Napríklad existujú misie zamerané na:

  • Boj proti rakovine
  • Adaptáciu na zmenu klímy
  • Ochranu oceánov a vôd
  • Udržateľné mestá
  • Ochranu pôdy a biodiverzity

Tieto misie sú navrhnuté tak, aby mobilizovali zdroje z rôznych odvetví a organizácií a zabezpečili dlhodobý vplyv.

3. Jednoduchší prístup a menej byrokracie

Program Horizont Európa sa zaviazal k zníženiu administratívnej záťaže pre žiadateľov a prijímateľov grantov. Boli zavedené nové mechanizmy na zrýchlenie procesov a na zjednodušenie podávania žiadostí, čím sa má zvýšiť účinnosť programov:

  • Jednoduchšia štruktúra grantových schém a zjednodušenie pravidiel účasti.
  • Zlepšené online nástroje na podávanie a správu projektov.
  • Väčšia transparentnosť a rýchlejšie schvaľovacie procesy.

4. Dôraz na dopad

Horizont Európa kladie oveľa väčší dôraz na spoločenský a ekonomický dopad projektov. Financované projekty musia jasne demonštrovať, ako budú ich výsledky prispievať k riešeniu spoločenských výziev, ako je klimatická zmena, zdravotné krízy, digitálna transformácia či energetická bezpečnosť.

5. Silnejšie partnerstvá a medzinárodná spolupráca

Nový program posilňuje spoluprácu nielen medzi členskými štátmi EÚ, ale aj s ďalšími krajinami a medzinárodnými organizáciami. Horizont Európa podporuje strategické partnerstvá s kľúčovými svetovými hráčmi v oblasti vedy, výskumu a technológií a rozširuje možnosti spolupráce s pridruženými krajinami mimo EÚ.

6. Ochrana klimatických cieľov

Minimálne 35 % rozpočtu programu Horizont Európa je vyhradených na projekty, ktoré priamo prispievajú k dosiahnutiu klimatických cieľov EÚ. Tento výrazný záväzok ukazuje, že klimatická zmena a environmentálna udržateľnosť sú kľúčovými prioritami.

7. Podpora šírenia výskumu a inovácií v menej rozvinutých regiónoch EÚ

Horizont Európa pokračuje v iniciatívach na zníženie nerovností medzi európskymi krajinami v oblasti výskumu a inovácií. Program zvyšuje podporu pre krajiny a regióny s menšou výskumnou kapacitou, aby sa zapojili do európskych a medzinárodných výskumných projektov.

Tieto vylepšenia reflektujú snahu Európskej únie zlepšiť konkurencieschopnosť, udržateľnosť a inovačný potenciál európskych krajín, pričom sa súčasne sústredí na riešenie zásadných spoločenských a environmentálnych výziev.

Aktuálne granty z programu Horizont Európa nájdete aj v našej databáze grantov.